Projecten

PK brood

Sinds 2013 brouwt De Winning haar eigen streekbier, 7PK bier. Een blond bier op basis van haver. We brouwen gemiddeld 25.000 liter per jaar. Tijdens het brouwproces blijven er moutresten achter, ook wel bierbostel genoemd. Deze resten komen op de afvalberg terecht of worden gebruikt als veevoeder.

De Winning gaat haar bier voortaan afvalarm brouwen en gebruikt de moutresten om er een nieuw streekproduct mee te ontwikkelen, 7PK brood. Een ambachtelijk brood op basis van de ingrediënten van het 7PK bier en met toevoeging van 5% moutresten van het 7PK bier. Hierdoor verkleinen we onze afvalberg.

7PK brood, gemaakt van bierbostel, is rijk aan smaak en lekker ambachtelijk. Het is een biologisch brood dat erg gezond is vanwege de vele voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en vezels. Daarnaast is het ook langer houdbaar door het bier.

Het eerste brood zal in het voorjaar van 2016 te verkrijgen zijn in onze winkels. Het brood wordt ook verspreid via onze distributiekanalen Hartenboer en Rondom Hageland. Op deze manier komt het brood terecht bij winkels als Delhaize en Spar, maar ook bij lokale winkels en restaurants en bij de voedselteams.

Het brood zal worden verpakt in een ecologische verpakking voorzien van het 7PK logo.

Dit project wordt ondersteund door het Fonds Duurzame Materialen- en Energiebeheer van de Koning Boudewijnstichting. Naast het ontwikkelen van het 7PK brood wordt er ook geïnvesteerd in de aankoop van een maalmachine, een pers, ecologisch verpakkingsmateriaal en communicatiemateriaal.