Projecten

De Winning, een Plus-plek voor Lummen

73% van de Belgen voelt zich eenzaam. Door de pandemie zijn deze cijfers een pak hoger geworden (64% voor de crisis). Wie eenzaam is heeft 48% meer kans om ongelukkig te zijn (Nationaal Geluksonderzoek). Het hebben van sociaal contact en het ontmoeten van mensen is erg belangrijk. Het zorgt voor verbondenheid.

Zo is het idee ontstaan om in 5 Limburgse dorpen Plus-Plekken uit te bouwen. De Landelijke Gilden, de gemeente Lummen en De Winning sloegen de handen in elkaar. De Winning is fier en blij dat we voor de gemeente Lummen een Plus-Plek mogen zijn. 

Belevings-Plus-Boerderij

Met een Plus-plek willen we ervoor zorgen dat iedereen het gevoel heeft erbij te horen. Ook mensen met een beperking of een psychiatrische achtergrond.

In ons Eetkafee De Winning, gelegen het midden in het groen, kon je al terecht voor een hapje en een drankje. Als fervent fietser of wandelaar ben je waarschijnlijk al eens op ons gezellig terras beland. Als Plus-plek stellen we deze locatie ook open voor andere initiatieven. Zo is er bijvoorbeeld reeds een Repair-café georganiseerd.

Op het domein vind je een wandelpad rond landbouweducatie en enkele natuurlijke speeltuigen. Onze boerderij is niet alleen interessant voor kinderen, maar ook voor mensen met autisme, dementie of kinderen die nood hebben aan een time-out.

Met de Plus-Boerderij bieden we de Lummense scholen een extra locatie. Maar ook de jeugddienst, dienst vrije tijd, het lokaal dienstencentrum en de rusthuizen krijgen er een extra locatie bij. Iedereen is welkom!

Wat is een Plus-plek nu precies? 

Een Plus-plek is een plaats, waar iedereen terecht kan voor een tas koffie en een portie gezelligheid. Maar waar, afhankelijk van de noden van het dorp, ook andere diensten en producten beschikbaar zijn die het punt aantrekkelijk maakt voor iedereen. Dat kan gaan van een digipunt tot een pakjesdienst, een vergaderlokaal of een buurtwinkel.

De Plus-plek is verbonden aan een zorg- en welzijnsinstelling en zorgt voor een fijne en zinvolle dagbesteding voor de betrokken cliënten. Zo helpen zij mee de dorpsgemeenschap en haar voorzieningenniveau te versterken. Door laagdrempelige ontmoetingen en een gevoel van betrokkenheid bij de gemeenschap zal de Plus-Plek ook het algemeen welzijn van de kwetsbare groepen in heel het dorp verhogen.

Kortom, met een Plus-Plek zullen we de gemeente inclusief versterken.

Dit alles is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Vlaamse landmaatschappij.