Projecten

Bloesemlint, tussen mens en landschap

Het project ‘Bloesemlint, tussen mens en landschap’ bouwt groene bruggen tussen de bewoners en andere voor het landschap verantwoordelijke partijen. De ambitie van het project ligt in het realiseren van een parelketting door Haspengouw.

Hoogstamboomgaarden worden aangeplant en hersteld. Er worden tal van belevingsactiviteiten opgezet om de bewoners van Haspengouw - van jong tot oud - te betrekken bij het cultuurlandschap en de groene, omringde ruimte. Op deze manier willen we de waarde van de boomgaardengordels rond de dorpskernen in Haspengouw in de kijker plaatsen.

In 2012 werd een belevingsboomgaard met oude variëteiten aangeplant in het Speelhof te Sint-Truiden. In 2013 werd een vriendenboomgaard aangeplant in het natuurgebied Plateau van Caestert te Riemst. Binnen het project ‘Bloesemlint’ willen we beide boomgaarden met elkaar verbinden door in iedere gemeente een publieke boomgaard aan te planten.

In de publieke boomgaarden kunnen lokale verenigingen, scholen of gemeenten activiteiten organiseren. De publieke boomgaarden vormen een eerste stap om in de toekomst de boomgaardengordels rond de Zuid-Limburgse dorpskernen te herstellen die het landschap en de mens terug met elkaar verbind. Ze kunnen dienst doen als plukboomgaard (i.s.m. de persmobiel), om snoeilessen in te geven, voor het organiseren van een bloesemfeest, een educatieve activiteit,…

De publieke boomgaarden dienen als voorbeeld. Als de lokale bewoners opnieuw interesse krijgen in hoogstamboomgaarden en in de producten die de fruitbomen voortbrengen, gaan zij opnieuw fruitbomen aanplanten rond de dorpskernen. Op deze manier ontstaat er een parelketting van boomgaarden doorheen het Zuid-Limburgse landschap.

Binnen het project is er ook aandacht voor oude fruitrassen en voor de typische soorten die voorkomen in hoogstamboomgaarden (steenuil, specht, das,…)..

Percelen met hoogstamfruitbomen worden in oude glorie hersteld en waar mogelijk op authentieke plekken opnieuw aangeplant. Hierdoor ontstaan nieuwe landschappelijke elementen met verbindende kwaliteiten voor flora en fauna.

Het project wordt ondersteund door PG Leader Haspengouw, de Vlaamse Landmaatschappij, de Vlaamse Overheid, de provincie Limburg en Europa.

              

           

Meer info

Kristof Odeur | Projectcoördinator CDG
Troisdorflaan 19 | 3600 Genk
+32 495 27 68 75
kristof.odeur@centrumduurzaamgroen.be